
इस प्रारंभिक सामग्री के लिए गहन अध्ययन की आवश्यकता है और इसमें (1) नवग्रहों के नाम और (2) स्लाइड प्रस्तुतियाँ शामिल हैं। नाम दर्ज करने से पहले, परिचय को पढ़ना और समझना ज़रूरी है। पीडीएफ़ में परिचय भी है, ताकि आप कुछ भी न चूकें। यह असाइनमेंट बहुत सरल है और जो समूह अपना कार्यभार साझा कर रहे हैं, वे इसे अच्छी तरह से पूरा कर लेंगे।
स्लाइड प्रस्तुतियाँ
दो स्लाइड प्रस्तुतियाँ। कृपया पर्याप्त नोट्स बनाएँ और हो सकता है कि कुछ महीनों के बाद आप इन स्लाइडों तक न पहुँच पाएँ।
नवग्रह #01: इसमें ग्रह, राशि और नक्षत्र का परिचय; ज्योतिष प्रतिमान, नक्षत्र, राशि और ग्रह की परिभाषाएँ शामिल हैं। अंतिम तीन प्रस्तुतियों की रिकॉर्डिंग नहीं है क्योंकि ‘आपसे इन नोट्स की प्रतिलिपि बनाने की अपेक्षा की जाती है’। आपको इन परिभाषाओं का उपयोग क्यों किया जाता है, इसका कारण बताना होगा और फ़ोरम में अपने प्रश्न पूछने होंगे। लग्न और सूर्योदय महत्वपूर्ण है और आपको यह जानना होगा कि सूर्योदय की विभिन्न परिभाषाएँ क्या हैं और साथ ही परंपरा क्या अनुशंसा करती है। प्रत्येक नवग्रह का नाम आपकी कार्यपुस्तिका में सूचीबद्ध होना चाहिए और उसका अर्थ अवश्य लिखा होना चाहिए।
नवग्रह#02:
सूर्य | ऋक्वेद I.50
| उदुत्यं जातवेदसं देवं वहन्ति केतवः । दृशे विश्वाय सूर्यम् ॥ १-०५०-०१ udutyaṁ jātavedasaṁ devaṁ vahanti ketavaḥ | dṛśe viśvāya sūryam || 1-050-01अप त्ये तायवो यथा नक्षत्रा यन्त्यक्तुभिः । सूराय विश्वचक्षसे ॥ १-०५०-०२ apa tye tāyavo yathā nakṣatrā yantyaktubhiḥ | sūrāya viśvacakṣase || 1-050-02अदृश्रम् अस्य केतवो वि रश्मयो जनाम् अनु । भ्राजन्तो अग्नयो यथा ॥ १-०५०-०३ adṛśram asya ketavo vi raśmayo janām anu | bhrājanto agnayo yathā || 1-050-03तरणिर्विश्वदर्शतो ज्योतिष्कृद् असि सूर्य । विश्वम् आभासि रोचनम् ॥ १-०५०-०४ taraṇirviśvadarśato jyotiṣkṛd asi sūrya | viśvam ābhāsi rocanam || 1-050-04प्रत्यङ्देवानां विशः प्रत्यङ्ङ् उदेषि मानुषान् । प्रत्यङ्विश्वं स्वर्दृशे ॥ १-०५०-०५ pratyaṅdevānāṁ viśaḥ pratyaṅṅ udeṣi mānuṣān | pratyaṅviśvaṁ svardṛśe || 1-050-05या पावक चक्षसा भुरण्यन्तं जनाम् अनु । त्वं वरुण पश्यसि ॥ १-०५०-०६ yā pāvaka cakṣasā bhuraṇyantaṁ janām anu | tvaṁ varuṇa paśyasi || 1-050-06 |
विद्याम् एषि रजस्पृथ्वहा मिमानो अक्तुभिः । पश्यञ् जन्मानि सूर्य ॥ १-०५०-०७ vidyām eṣi rajaspṛthvahā mimāno aktubhiḥ | paśyañ janmāni sūrya || 1-050-07सप्त त्वा हरितो रथे वहन्ति देव सूर्य । शोचिष्केशं विचक्षण ॥ १-०५०-०८ sapta tvā harito rathe vahanti deva sūrya | śociṣkeśaṁ vicakṣaṇa || 1-050-08अयुक्त सप्त शुन्ध्युवः सूरो रथस्य नप्त्यः । ताभिर्याति स्वयुक्तिभिः ॥ १-०५०-०९ ayukta sapta śundhyuvaḥ sūro rathasya naptyaḥ | tābhiryāti svayuktibhiḥ || 1-050-09उद्वयं तमसस् परि ज्योतिष्पश्यन्त उत्तरम् । देवं देवत्रा सूर्यम् अगन्म ज्योतिरुत्तमम् ॥ १-०५०-१० udvayaṁ tamasas pari jyotiṣpaśyanta uttaram | devaṁ devatrā sūryam aganma jyotiruttamam || 1-050-10उद्यन्न् अद्य मित्रमह आरोहन्न् उत्तरां दिवम् । हृद्रोगम् मम सूर्य हरिमाणं च नाशय ॥ १-०५०-११ udyann adya mitramaha ārohann uttarāṁ divam | hṛdrogam mama sūrya harimāṇaṁ ca nāśaya || 1-050-11शुकेषु मे हरिमाणं रोपणाकासु दध्मसि । अथो हारिद्रवेषु मे हरिमाणं नि दध्मसि ॥ १-०५०-१२ śukeṣu me harimāṇaṁ ropaṇākāsu dadhmasi | atho hāridraveṣu me harimāṇaṁ ni dadhmasi || 1-050-12 उदगाद् अयम् आदित्यो विश्व सहसा सह । |





